Als ik zomaar jouw school binnenloop, zie ik dan dit 👇🏼?
(klik op de cirkels voor meer info)
Wanneer je de school binnenloopt voel je je meteen welkom door de ontspannen en relaxte sfeer. Teamleden zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar, ouders en kinderen. Je voelt je thuis en krijgt direct zin om op ontdekkingstocht te gaan.
Terwijl je over de gang loopt geniet je even mee van die ene leerkracht die helemaal in haar element de kinderen meeneemt in een toneelstuk over werkwoorden. Je kijkt trots het lege lokaal in van die andere leerkracht, die met de klas naar buiten is gegaan om letterlijk sprongen te maken op de getallenlijn. Niet omdat ze creatieve doelen moeten halen of bewegend moeten leren, maar omdat ze weten dat daar hun kracht zit en de kinderen de stof zo ook echt onthouden.
Welke groep of gang je ook in loopt, overal kunnen kinderen je enthousiast vertellen wat ze aan het leren zijn. Ook wanneer iets (nog) niet lukt wordt dit zowel door kinderen als teamleden gedeeld.
"Moeilijke" gesprekken bestaan hier niet. Vanuit eigen waarde(n) en oprechte interesse is het juist een mogelijkheid voor nieuwe inzichten en kansen.
Ook na schooltijd hangt er een ontspannen sfeer. Er wordt efficiënt overlegd en teamleden kloppen bij elkaar aan voor het vragen en bieden van hulp en/of een luisterend oor. Er wordt keihard gewerkt, en ook keihard genoten. Werkdruk? Die ervaren ze hier niet zo. De verschillende standpunten en meningen worden gebruikt als opening om vanuit nieuwsgierigheid samen oplossingen te bedenken.
Nieuwe teamleden voelen zich snel op hun plek. Doordat jij precies weet welk puzzelstukje je mist in jouw team, kun je gerichte vacatures uitschrijven. Doordat er dezelfde taal gesproken wordt, is het voor nieuwe teamleden direct duidelijk hoe we het op deze school doen. Hierdoor trek je dus - ook in deze tijden van enorm lerarentekort - passende teamleden aan, die op langere termijn blijven.
Eigenlijk voel en zie je het dus aan alles:
jullie zijn er samen, voor de kinderen.
Of - laten we eerlijk wezen -
zie ik nu meer dit 👇🏼?
🏝️ Jouw team bestaat uit eilandjes en voelt als los zand.
🫱🏼🫲🏽 Er samenwerking en vertrouwen mist.
🫥 Talenten onbenut blijven en de motivatie hierdoor laag is.
🎳 Er keihard wordt gewerkt en er ook keihard mensen omvallen.
⛵️ Je alle zeilen moet bijzetten om het team mee te krijgen.
🤬 Er geroddeld en geklaagd wordt en er onderling onbegrip is (wat ik ook wel wandelgang-gedoe noem).
Herkenbaar?
Dan is het nu tijd om daarmee aan de slag te gaan!
Jij weet als geen ander hoe belangrijk de Gouden Weken zijn voor de kinderen op jouw school. Want geen kind komt tot leren in een omgeving waar het zich niet optimaal veilig en gezien voelt, zichzelf kan zijn en fouten durft te maken.
Maar hoe zit het met jouw team?
Terwijl de leerkrachten vol inzetten op verbinding en ontspanning, voordat ze überhaupt aan de rekensommen beginnen, voelen zij zich zelf vaak alles behalve verbonden en ontspannen.

Maak van je team
weer echt een team!
Want alleen gelukkige, ontspannen en zelfverzekerde leerkrachten kunnen gelukkige, ontspannen en zelfverzekerde kinderen opleveren.
En nu hoor ik je bijna denken:
‘Dat is vast weer zo’n langdradig proces* dat wéér niks oplevert.’
Niets is minder waar!
Samen zetten we een nieuwe cultuur neer. Al vanaf 1 Studiedag.
Ik kan strooien met mooie termen als hogere productiviteit, minder verzuim en verloop of lagere faalkosten, maar waar het echt om draait is dit:
De gaten in je team zijn er al,
ze worden nu alleen zichtbaar
waardoor je ermee aan de slag kunt.
De Studiedag is als een liefdevol confronterende snelkookpan; door alles (in een veilige en ontspannen setting!) open te gooien los je niet alle problemen direct op, maar zorg je wel voor instant intrinsieke motivatie om het (zelfstandig en ook op langere termijn) anders te gaan én blijven doen.
Het enige nadeel? Je kunt niet meer terug. 😉
Mijn aanpak geeft een knip in de tijd, een voor en na.
Het team gaat er altijd opener uit dan ze erin gingen en je krijgt ze met alle wilskracht uit de wereld niet meer terug in dat beklemmende hokje.
Vind je dat een aanvaardbaar risico?
Dan hoor ik graag van je wanneer ik langs kan komen om de leervraag van jou en jouw team helder te krijgen en het persoonlijk afgestemde aanbod vorm te geven.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou(w school)?
Of neem contact met me op via:
📨 mail jennifer@detoekomstvannu.nl
☎️ bel of app 06-57 06 37 34
Ff Sparren

vrij van btw
Gaat het bij jou op school allemaal ‘wel prima’, maar voel je dat niet ieder teamlid 100% tot z’n recht komt en/of er iets schuurt in je team?
Zonde! Want die energie zou naar het onderwijs moeten gaan, toch?
Je wilt geen ‘prima’ team, maar een team waarin:
- open en duidelijke communicatie een vanzelfsprekendheid is en echt naar elkaar geluisterd wordt
- iedereen hun eigen en elkaars natuurlijke talenten (JA’s) en non-talenten (NEE’s) (h)erkent en optimaal benut
Zodat je geen overlevend, maar een levend voorbeeld kunt zijn voor de kinderen.
Aannames, oordelen en meningen die nu onuitgesproken blijven en zich ophopen?
Na deze workshop (ca. 3 uur) zijn ze verleden tijd.
Samen creëren we een nieuwe standaard voor veiligheid en vertrouwen in het team. Met mijn liefdevol confronterende en persoonlijk afgestemde aanpak ontstaat ruimte om alles op tafel te leggen een elkaar echt te horen en zien.
direct resultaat: een zucht van verlichting, bewustwording van (non)talenten, inspiratie om het onderwijs optimaal te organiseren
+ duurzaam resultaat: een nieuwe mindset (Blik van Oneindige Mogelijkheden), hoger energielevel en meer werkplezier, meer flexibiliteit en wendbaarheid
disclaimer: deze workshop is als een knip in de tijd. Je kunt hierna onmogelijk weer terug naar je oude, gesloten team
van Hokjes
naar Puzzelstukjes

Ervaring
Het afgelopen jaar heb ik verschillende workshops mogen verzorgen in samenwerking met Wij-Leren. In deze workshops deel ik niet alleen over mijn eigen ervaringen in het vernieuwend basisonderwijs, maar zet ik het team ook aan het denken over hun eigen visie op onderwijs. Daarnaast is er altijd ruimte om zelf te ervaren hoe anders organiseren kan bijdragen aan autonomie, competentie en relatie, evenals welbevinden en betrokkenheid – de kernprincipes in iedere vorm van onderwijs.
In december 2023 rond ik zowel mijn opleiding teamcoaching als systemisch werk af. Deze vaardigheden zet ik graag in om jouw school(team) op te schudden en verder te helpen.
Hoe kan ik hiermee bijdragen voor jou(w organisatie)?
Laten we het afstemmen in een (online) kennismaking!
