fbpx

In 3 stappen naar Zacht Werken | podcast #5

Leestijd: 8 min
Luister je liever? Klik dan hier

Welkom bij mijn spreekbeurt over Zacht Werken.
Ik ga jullie vandaag meenemen in:

 • Hoe is Zacht Werken ontstaan?
 • Wat is mannelijke en vrouwelijke energie?
 • Wat Zacht Werken en waarom is het zo belangrijk?
 • Praktische voorbeelden.
 • Hoe ga je in 3 stappen zelf naar Zacht werken?

Aan het einde kun je ook nog vragen, tips en tops met me delen in de reacties hieronder 😜

Hoe is Zacht Werken ontstaan?

Ik bedacht deze term een tijdje geleden, toen ik aan het nadenken was over – heel verrassend – hard werken. Hard werken kennen we allemaal; harde actie, ergens veel energie in stoppen, hard je best voor doen. Dit is iets wat ik heel lang veel gedaan heb. Iedere school en opleiding die ik gedaan heb, doorliep ik puur door hard te werken. Ik weet van mezelf dat ik veel voor elkaar kan krijgen wanneer ik hard werk en merkte ook dat andere mensen dit in mij waardeerden.

Toch ontdekte ik na een tijdje dat hard werken niet goed voor mij werkte.
Ik merkte dat ik zelf aan mijn eigen manier van werken onderdoor ging. Ik leefde in een constante staat van stress die mij, zonder dat ik het zelf echt doorhad, opbrak.
En ik wilde het anders.

Dus besloot ik dat ik het tegenovergestelde wilde gaan doen. Maar wat is dat tegenovergestelde?
Niks doen? Dat leek me geen handige strategie in de klas. Binnenkomen, op een stoel gaan zitten en verder niks doen.
Ik experimenteerde en filosofeerde verder en kwam uiteindelijk uit op een soort tussenvorm; Zacht Werken.

de toekomst van nu jennifer

Maar voordat ik je mee kan nemen in wat Zacht werken precies is en hoe je het toe kunt passen is het belangrijk om wat achtergrondkennis te hebben over mannelijke en vrouwelijke energie.

Wat is mannelijke en vrouwelijke energie?

In de basis komt het erop neer dat je twee manieren hebt van zijn/doen/reageren. En om meteen even het grootste misverstand uit de wereld te helpen: mannelijke en vrouwelijke energie heeft vrij weinig te maken met jezelf identificeren als man of vrouw. Iedereen heeft namelijk beide vormen van energie in zich. Als je dat yin-yang teken kent, kun je er een beeld van vormen. ☯

Aan de ene kant heb je de mannelijke energie (witte kant – yang). Dat staat voor:

 • actie, doen
 • naar buiten gericht
 • durf, moed
 • avontuurlijk
 • plannen
 • leiding nemen
 • daadkrachtig zijn
 • grenzen aangeven
 • geven

Aan de andere kant is er de vrouwelijke energie (witte kant – yin). Dat staat voor:

 • empathie
 • naar binnen gericht
 • voelen
 • intuïtie
 • zachtheid
 • creatief
 • spelen
 • sensualiteit
 • overgave, vertrouwen
 • flow
 • ontvangen

De oplettende kijker merkt op dat er in het yin-yang teken aan iedere kant ook een stip zit. Dit laat zien dat niet alleen ieder mens/geheel uit die twee kanten/energieën bestaat, maar dat ook ieder mannelijk deel iets vrouwelijks in zich heeft en vice versa.
De twee delen kunnen dan ook niet zonder elkaar bestaan.

Er is nog veeeeel meer te lezen en ontdekken over dit onderwerp.
Bijvoorbeeld op deze site over mannelijke/vrouwelijke energie.
Of op deze site over het ontstaan en de precieze betekenis van yin en yang.

Wat is Zacht Werken?

Wanneer je te veel vanuit mannelijke energie werkt, brand je jezelf op. Je mist dan de vrouwelijke kant van het ontvangen, soms even “niets doen”. Tussen aanhalingstekens, want hoewel dit voelt als niets doen is verbinden met jezelf en jouw behoeften alles behalve dat.

Zacht Werken is de ideale balans tussen die mannelijke en vrouwelijke energie.

Vaak begint het met het inchecken bij jezelf. Verbinden met je lijf (want spoiler: die zegt je al precies wat je nodig hebt 😉) en openstaan om te ontvangen. Wat ontstaat er als ik het pushen even loslaat? Als ik niet alleen met mijn hoofd ga bedenken wat ik nu nodig heb, maar het ga voelen.

Heel fijn om te doen en werkt ook fantastisch, maar als je in die vrouwelijke energie blijft hangen gebeurt er niets.
Daarom is het belangrijk om precies op het moment dat jouw innerlijk vuurtje gaat branden, actie te ondernemen. Zodra je dus vanuit het vrouwelijke voelt dat er iets is wat je wilt doen/maken/creëren, ga je daar ook voor. Je shift dan dus naar de meer mannelijke energie.

Zacht werken is dus totaal iets anders dan hard werken. Het is niet geforceerd, het gaat heel automatisch. En tegelijk levert het in korte tijd heel veel resultaat op.
Omdat je precies op het juiste moment het juiste doet.

Kan dat wat concreter?

Yess, hier een praktisch persoonlijk voorbeeld.

Vanochtend was ik bezig met het ontwerp mijn website [die dus inmiddels af is en waar je nu deze blog op leest haha]. Ik had bedacht: het is zomervakantie, dan is dat een handige tijd om aan de website te werken, mooi project, etc. Dus daar zat ik dan met mijn laptop en mijn goede wil. Lekker in een ochtendje met mijn mannelijke energie een pagina eruit geknald en daarna gaan lunchen.
Ergens voelde het nog niet helemaal goed, maar ik had in ieder geval iets staan.

de toekomst van nu jennifer

Toen ik na de lunch weer wilde doorpakken ontstond er een weerstand. Ik had echt geen zin meer en besloot even op de bank te gaan liggen. Op dat moment ben ik meer de kant van de vrouwelijke energie opgegaan. Voelen waar ik in in had. Was het tekenen? Dan ging ik tekenen. Was het naar het plafond staren? Dan ging ik naar het plafond staren.

Het moment dat ik me daar helemaal aan overgaf ontstond er iets magisch. Er kwamen ineens allemaal ideeën in me op. Ik heb snel mijn telefoon erbij gepakt en ben in mijn notities als een gek gaan typen.
Die notities had ik binnen no-time verwerkt in de pagina waar ik ’s ochtends aan begonnen was en voilà; de pagina was af en voelde helemaal goed!

Wat is hier zo belangrijk aan? Het zit hem erin dat je dus niet alleen hard doorduwt of wanneer je in de ontvang-stand staat blijft hangen in ‘hé, nou leuk idee allemaal’ en er verder niets mee doet. Zacht Werken is die balans tussen ontspannen/verbinden en in actie komen. Tussen ontvangen en geven.

Belangrijke side-note!

Er is geen goed of fout in jouw manier van werken en alles is mogelijk. Ook, of zeker, wanneer je dit toepast in het onderwijs.
Je kunt keihard blijven werken, al je lessen tot in detail plannen en voorbereiden en dat werkt ook. Het is niet zo – en dat is juist het verraderlijke hieraan – dat hard werken niet werkt. Hard werken levert over het algemeen ook heel veel op (even los van wat het je kost natuurlijk).

De vraag is:

Durf je het aan om Zacht te Werken?

Durf je even naar achteren te leunen en te ontdekken waar jij (en de kinderen!) nu behoefte aan hebben? Om nog meer te laten ontstaan, terwijl het je nog minder energie kost?
Het moment dat je daarop vertrouwt en je daarvoor openstelt, en het van daaruit in actie komt – dat zijn altijd de meest magische momenten. Dat zijn de momenten waarop je echt verbindt met de kinderen. De momenten waarvan de kinderen later zeggen: ‘Weet je nog die ene keer toen?’

Dat zeggen ze niet over de 100e keer dat jij je methodes heel efficiënt afdraaide en van vooruit de klas een hele lading informatie op de kinderen gooide.
Dat zijn ook niet de momenten dat jij op je stoel gaat zitten en zegt: ‘Nou jongens, zoek het maar uit de hele dag.’ Dat is natuurlijk het andere uiterste.

De meest efficiënte en waardevolle momenten zitten precies op het snijvlak waarop jij vertrouwt op alles wat jij al in je hebt. Dat je een goede leerkracht bent, dat je de vaardigheden hebt, dat je de leerlijn kent, dat je de kinderen kent. En dat je dus ook samen met de kinderen mooie nieuwe dingen kunt ontdekken. Puur vanuit jouw nieuwsgierigheid en die van de kinderen.

Zie het als twee cirkels.
Aan de ene kant heb je jouw behoeften, talenten en alles wat jij weet en kan.
Aan de andere kant de behoeften en talenten van de kinderen.

zacht werken behoeften en talenten cirkels

Precies waar die twee cirkels overlappen, dat is waar je graag wilt zitten.
En dat is waar je komt door… Zacht Werken!

In 3 stappen zelf naar Zacht Werken.

Ik kan me voorstellen dat dit, wanneer het de eerste keer is dat je het hoort, best overweldigend kan zijn. Je kunt dan meteen in de mannelijke energie schieten en het keihard gaan proberen, maar zoals je nu weet werkt dat dus juist niet. Hoe kun je dan wel zelf aan de slag gaan met Zacht Werken?

1. Word je bewust van jouw eigen mannelijke/vrouwelijke energie

Ieder mens heeft van nature een voorkeurskant. Toevallig is het bij onderwijsmensen vaak de mannelijke energie, maar dit kan zeker ook iets aangeleerds zijn. Ga dus bij jezelf na wat jouw default instelling is als het ware. Dit is de stand waar je automatisch in schiet als je er niet bewust mee bezig bent.

2. Wees je bewust van jouw leerstrategie

Sommige mensen (zoals ikzelf) leren het beste door zichzelf eerst helemaal de tegenovergestelde kant op te gooien. In het diepe springen om vervolgens langzaam uit te balanceren. Een beetje zoals een schommel die je eerst een keiharde duw geeft en dan vanzelf in het midden uitkomt.

Andere mensen komen daardoor spontaan in de paniekzone terecht waar ik in mijn eerdere blog/podcast over deelde. Als jij je hier meer in herkent is het handiger om te kijken welke stap jou uitdaagt maar waardoor je niet meteen blokkert.

3. Ga experimenteren

Zacht werken is, zoals zo’n beetje alles in het leven, een eeuwigdurend experiment. Maak het vooral niet te zwaar, maar zie het liever als een spel. Alleen door er (vanuit verbinding!) actie in te ondernemen ga je dit leren. Je zult het je steeds meer eigen maken en die balans steeds makkelijker kunnen vinden. Dus vooral: have fun!

Dit was mijn spreekbeurt over Zacht Werken.

Zijn er nog vragen, tips en tops?
Laat ze dan even achter in de reacties hieronder of via Instagram @detoekomstvannu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.